בריאות החולדה


על בחירת כלוב נכון, מצעים לכלוב, נקיון ותזונה נכונה אפשר לקרוא בעמוד החולדה הראשונה שלי

וטרינרים

כשתקראו את העמוד הזה, הרבה פעמים תתקלו בהמלצה לפנות לווטרינר. כמה מילים על וטרינרים והאם כולם יודעים לטפל בחולדות. מניסיוני לא כל וטרינר מדופלם מבין בחולדות ולא כולם מוסריים מספיק כדי להודות בכך. יש לצערי וטרינרים שהצעתם היחידה תהיה להרדים את החולדה החולה, למרות שאפשר בהחלט להציל אותה. תיזהרו מאוד מווטרינרים כאלה, אל תאמינו להם ישר. ראשית כל, אני ממליצה מכל הלב לפנות לווטרינרים שמתמחים בבעלי חיים קטנים ואקזוטיים, ואם אתם ספקניים לגבי הדיאגנוזה ודרכי הטיפול שהווטרינר מציע תפנו לווטרינר נוסף לקבלת חוות דעת שנייה. 

פורפירין 

כמעט כל מי שמחזיק בבית חולדות נתקל בהפרשות אדומות מעיניי או מאף החולדה. מדובר בפורפירין.

פורפירין זהו אחד הצבענים (פיגמנטים) שנגזרים מפורפין. כל הפורפירינים סופחים ברזל, מגנזיום, אבץ, ניקל, נחושת וקובלט. חומרים אלה הם מרכיבים של המוגלובין, מיוגלובין וציטוכרומים, ויש להם חשיבות בתהליכי חמצון/חיזור

אצל חולדות ובעלי חיים אחרים פורפירין נוצר בבלוטת הרדר (Harder gland), הנמצאת מאחורי העפעפיים. פורפירין דומה מאוד בצבעו לדם ואפשר לדעת שמדובר בפורפירין כאשר אוספים כמות קטנה של החומר על צמר גפן ומטפטפים עליו טיפת מי חמצן. להבדיל מדם הפורפירין לא נמס במי חמצן. 

הפרשות פורפירין בכמויות קטנות הן תקינות ולא צריכות להדאיג אתכם, כי אחת מפונקציות החומר היא להגן על העין מפני התייבשות. 

הופעת פורפירין מעת לעת: אם מדובר במצבי לחץ בזמניים, כגון רחצה, מעבר, שכנים חדשים בכלוב, טיול בחוץ, רעשים או ריחות חזקים, אנשים לא מוכרים יכולות להופיע הפרשות זמניות של פורפירין בכמויות מוגברות. כשהסטרס עובר גם הפשרות מוגברות של פורפירין עוברות.

הפרשות של כמויות גדולות של החומר: למדענים היום אין תשובה ברורה וחד משמעית לשאלות מדוע ומתי חולדות מפרישות כמויות מוגברות של פורפירין, אך לעתים קרובות הפרשות מוגברות של החומר מעידות על מצבי לחץ ואף מחלה אצל חולדה. לא כל הופעת פורפירין דורשת ריצה לווטרינר, אך היא בהחלט דורשת תשומת לב יתרה ומעקב אחרי מצבו של בעל החיים. שימו לב לסימפטומים נוספים אפשריים:

התעטשויות מרובות (יותר מ-15 ביום) 

חרחורים

קשיי נשימה

אי שקט/לחץ

אגרסיביות

חולשה

שיער פרוע

חוסר תאבון

כאבים

הליכה לא יציבה

הטיית ראש לצד

דלקות בעיניים או באוזניים

הופעת גידולים 

אם הבחנתם באחד מהסימפטומים האלה אל תחכו וקחו את החולדה לווטרינר בהקדם האפשרי! אל תחכו, כי עיכוב עלול להביא לסוף טראגי שניתן היה למנוע.

סירוס - בעד ונגד


בעל חיים מסורס לא מייצר המלטות מיותרות: בעולם בכלל, ובישראל בפרט, משמידים בכל שנה מיליוני בעלי חיים, אשר לא נמצאו להם בתים. סירוס ועיקור תורמים לפתרון בעיית ריבוי האוכלוסין בחיות מחמד! למרות שאנו בדרך כלל שומרים היטב על חיית המחמד שלנו, תאונות עלולות לקרות, ומסיבה זו- כמובן שהסירוס מומלץ.

בעד

1. סירוס מונע את רוב מחלות בבלוטת הערמונית

2. סירוס מפחית בעיות אגרסיביות

3. זכרים מסורסים נוטים הרבה פחות לבעיות התנהגות

4. סירוס מונע לחלוטין סרטן אשכים

נגד

1. עלולה להיות עלייה במשקל לאחר סירוס

2. סירוס הינו תהליך פולשני: קיימים סיכונים בכל ניתוח, גם בשל הניתוח עצמו, וגם בשל ההרדמה

3.  סירוס הינו יקר

ההחלטה היא שלכם. אם אתם מתכננים להחזיק בכלוב אחד גם זכרים וגם נקבות הסירוס הוא הכרחי! אם אתם מפרידים בין זכרים ונקבות והם אף פעם לא יבואו במגע בלתי מבוקר - לא צריך לסרס. רק תזכרו שהאקט המיני אצל חולדות נמשך מספר שניות, לכן להפריד זה אומר לא להשאיר אותם ביחד אפילו לא לכמה שניות. אם יש לכם בבית חולדות ממין אחד בלבד אין צורך לסרס. גם זכרים מסתדרים ביחד. חולדות שנקנו ממגדל טוב אינן אגרסיביות כלל. תקפידו לבחור חולדות מבית טוב ולא תדעו בעיות. ואם נתקלתם בבעית דומיננטיות להלן טיף קטן - קחו את החולדה האגרסיבית שלכם והפכו אותה על גבה. תחזיקו אותה במצב הפוך מספר שניות ואפילו דקה ואז שחררו. תחזרו על הפעולה הזאת כל פעם שהחולדה מפגינה תוקפנות. בשפה של חולדות זה אומר שאתם "הבוס". 

מחלות בדרכי הנשימה


מיקופלסמה

מחלה נפוצה בקרב חולדות (לא עוברת לבני אדם). כמעט כל חולדה נשאית הווירוס, אך לא כל חולדה תפתח את המחלה. חולדות זקנות, חולדות שמוחזקות בתנאים אנטי-סניטריים, סובלות ממחסור בויטמינים A או E, חשופות לעשן סיגריות ואוויר מזוהם נמצאות בקבוצת סיכון. בשלבים ראשונים המחלה לא נראית לעין למעט התעטשויות מרובות, שיכולות להיות גם תוצאה של הצטננות או אלרגיה. מיקופלסמה אינה עוברת בעצמה, אי טיפול במחלה תמיד מסתיים במוות.

סימפטומים: קוצר נשימה, חרחורים, חוסר תאבון, שיער פרוע, הפרשות מוגברות של פורפירין מהעיניים ומהאף. 

טיפול: המחלה מטופלת בעזרת אנטיביוטיקה לפי הוראת הווטרינר.  

הצטננות

חולדות הן חיות מחמד עדינות ורגישות לקור ורוחות פרצים. חשיפה לקור ולרוחות פרצים עלולה לגרום להצטננות ובמקרה קיצוני לדלקת ריאות. 

סימפטומים של הצטננות: הפרשות מוגברות של פורפירין מהעיניים ומהאף, התעטשויות. 

טיפול: כמו אצלנו הצטננות עוברת עם הזמן. תנו לחולדתכם זמן ושימו לב שהמצב לא מחמיר, כעבור מספר ימים עד שבוע הצטננות אמורה להסתיים. תקפידו שחולדתכם תקבל מספיק ויטמינים עם האוכל. אפשר לתת לחולדה צמח אכינצאה מיובש.

דרכי מניעה: למקם את הכלוב בדירתכם במקום מוגן מרוחות פרצים גם בקיץ. לשמור על טמפרטורת חדר לא פחות מ-18 מעלות, במיוחד אם יש לכם רק חולדה אחת בכלוב.

דלקת ריאות

דלקת ריאות דומה בסימפטומים שלה למיקופלסמה וכמו מיקופלסמה מחייבת פניה לווטרינר וטיפול אנטיביוטי.

אלרגיה

חולדות מפתחות תגובות אלרגיות לאבק שבנסורת. המסוכנת ביותר ורעילה לחולדות היא נסורת מעצים מחטניים, זאת שנמכרת ברוב חנויות לחיות מחמד בישראל.

סימפטומים: אלרגיה מתבטאת בגירויים ודלקות בדרכי נשימה, התעטשויות והפרשות מוגברות של פורפירין מהעיניים ומהאף.

טיפול: מקפידים שהחולדה לא תבוא במגע עם החומר שגורם אצלה לאלרגיה.

גידולים

גידולים יכולים להופיע הן אצל הזכרים והן אצל הנקבות. הופעת גידולים אצל הנקבות הרבה יותר שכיחה מאשר אצל הזכרים. גידולים יכולים להיות סרטניים ולא סרטניים,כאשר הגידולים השכיחים ביותר הם גידולים לא ממאירים באזור החזה. גידול מורגש תחילה כגוש בגודל אפונה קטנה מתחת לעורו של בעל החיים. גידול לא מטופל גדל עם הזמן ועלול להגיע לממדים מפחידים. חשוב לזכור שכל גידול עלול להתפתח לגידול ממאיר, לכן מומלץ לנתח גידולים בהקדם האפשרי. אם הבחנתם בגידול על גוף חולדתכם (לא משנה באיזה מקום ובאיזה גודל) תראו את חולדתכם לווטרינר בהקדם האפשרי על מנת למנוע מבעל החיים סבל מיותר.

מורסה (או אבצס) הוא אזור מוגלתי המוקף ברקמות מתותמורסות מופיעות בדרך-כלל על העור כשלפוחיות, אך הן עשויות להיווצר בכל מקום בגוף. יכול להופיע כתוצאה של זיהום פצע או היחלשות מערכת החיסון. במראה דומה לגידול ודורשת בדיקת ווטרינר וטיפול מיידיים. מטופל בד"כ באמצעות מתן אנטיביוטיקה, ניקוי הפצע ומריחת חומרי חיטוי על האזור הנגוע. 

טיפולים בהרדמה כללית

רוב הטיפולים הפולשניים בחולדות נעשים בהרדמה כללית. אפילו הרדמה כללית קצרה של כמה דקות מחייבת התאוששות לאחריה. אם לחולדתכם נדרש טיפול בהרדמה כללית אתם בהחלט יכולים לעזור לה להתאושש מהרדמה ולחזור לשגרה לאחר הניתוח.

אל תתנו לחולדתכם לאכול זמן קצר לפני הניתוח. לאחר הניתוח תחזיקו את החולדה במקום חמים, עד לסיום מוחלט של השפעת חומר הרדמה. אפשר להחזיק את החולדה מתחת לבגדים או על כרית חימום אשר מחוממת לטמפרטורת גוף החולדה (38-37 מעלות). תשקו את חולדתכם במים, עד שהיציבות תחזור אליה במלואה. לאחר הניתוח מומלץ להאכיל את החולדה במזון רך ודייסתי. חשוב מאוד לטפל בתפרים לפי המלצות הווטרינר המנתח. חולדות מנסות להוריד תפרים, תקפידו לא לתת לחולדתכם לפגוע בתפרים לפחות ב-5-3 ימים ראשונים לאחר הניתוח. אם הווטרינר רשם אנטיביוטיקה חייבים לתת. ותרגישו טוב בבקשה!

מכות ושברים 

חולדות אוהבות לרוץ, לקפוץ ולטפס וקורה שהן נופלות. כתוצאה מהנפילה חולדה יכולה לקבל מכה חזקה ואף שבר. אם שמתם לב שהחולדה צולעת או נמנעת מלדרוך על הגרל קחו אותה לווטרינר ותעשו צילום רנטגן. כך תדעו האם מדובר במכה או בשבר ותקבלו המלצות מקצועיות להמשך הטיפול. 

מחלות עור

לעתים חולדות סובלות ממחלות עור. סיבות לבעיות בעור יכולים להיות: מחסור בויטמינים, אוויר יבש, טפילי עור, פטריות ואלרגיה.

יובש בעור

עור יבש וקשקשים בעור החולדה מעידים על מחסור בוויטמינים או על לחות נמוכה מאוד בחדר בו נמצאת החולדה. יובש קשקשים מופיעים תחילה באזור הזנב ומתפשטים על כל הגוף. בעיית עור יבש הכי שכיחה אצל חולדות ספינקס וגורים קטנים שטרם גידלו פרווה, במיוחד אם המצע בכלוב הוא בעל ספיגות יתרה (כמו חול לחתולים). במקרים קיצוניים של יובש בעור עלולה להופיע דלקת חמורה במקום חיבור הזנב לגוף שיכולה להסתיים באובדן הזנב.

טפילים חיצוניים

אם חולדתכם מתגרדת כל הזמן, תבדקו את העור שלה מתחת לשערות במקומות שהיא מגרדת ותראו האם יש שם קרציות או כינים נושכות (Trichodectes canis). הידבקות בקרציות וכינים נושכות לעתים קרובות מלווה גם בנשירת שיער. אם יש לכם בבית כלבים או חתולים, הם יכולים להביא איתם פרושים מהרחוב, לכן חשוב גם מעת לעת לבדוק את החולדה ולוודא שאין לה פרושים. במידה והבחנתם בטפילי אור אצל חולדתכם תתייעצו עם וטרינר שמתמחה בבעלי חיים קטנים לגבי הטיפול (תכשיר ומינון). תכשירים לכלבים ולחתולים עלולים להיות לא אפקטיביים וחלקם אף מסוכנים לחולדות, לכן מאוד חשוב להתייעץ עם וטרינר לפני תחילת הטיפול. 

פטריות עור

אם החולדה מתגרדת הרבה ואתם מבחינים בנשירת שיער ופצעים בעור ייתכן שמדובר בפטרייה. תראו את חולדתכם לווטרינר לקבלת תרופה והמלצות טיפול. בזמן הטיפול אל תתנו לחולדה לאכול סוכרים מכול הסוגים ואפילו לא בכמויות קטנות, כי סוכרים מגבירים התרבות הפטרייה ופוגעים ביעלות הטיפול.  




אני מאחלת לכול החולדות שלכם להיות בריאות ולהאריך ימים. אני בטוחה שאם חולדתכם תחלה תפנו לווטרינר הכי טוב שאתם מכירים, תעשו כל מה שביכולתכם כדי לעזור לחיית המחמד האהובה שלכם ולא תחסכו על הטיפולים.

אך לעתים למרות כל המאמצים שלנו הן מתות... 

ואז זה מה שקורה להן













לוח שנה
«  מרץ 2024  »
\'ב\'ג\'ד\'ה\'ו\'ש\'א
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
הסקר שלנו
?האם יש לכם חולדות מחמד בבית
סה"כ תשובות: 404
סטטיסטיקה

סה"כ במצב מקוון: 1
אורחים: 1
משתמשים: 0